Има съмнения за изборен туризъм в 343 населени местаПроверка на ГД

...
Има съмнения за изборен туризъм в 343 населени местаПроверка на ГД
Коментари Харесай

Проверка на ГРАО: Рязко избиратели се заселват в селата преди местния вот

Има подозрения за избирателен туризъм в 343 обитаеми места

Проверка на ГД " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) преди локалния избор е открила изключително огромен брой нови регистрации на поданици по селата, излиза наяве от сигнал на районния министър Андрей Цеков до премиера Денков. Цеков припомня, че областните шефове имат пълномощия да създадат инспекция на събитията.

Справката на ГРАО записва необикновена " миграция " на хиляди хора в общо 343 обитаеми места, а в някои " изборните туристи " са 60% от общия брой на хората с право на глас. В с. Сигмен(Карнобат) при 245 поданици с право на глас, новорегистрираните по сегашен адрес са 147. Подобно е ситуацията в селата Бодрово, Чирен и Неофит Рилски.

Когато " изборни туристи " от общинския център се реалокират в прилежащо село, те резервират правото си да гласоподават и за кмет, и за общински съвет, само че получават и в допълнение право да гласоподават за кмет на кметство.

До 14 октомври жителите с друг непрекъснат и сегашен адрес имаха право да изискат да бъдат вписани в изборните описи по сегашен адрес. На 16 октомври общинските администрации са подали информация до Групово дело „ ГРАО “ за автоматизирано регистриране на гласоподавателя в изборните описи по сегашен адрес и заличаването му от лист по непрекъснат адрес.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР